SHANE SMITH & THE SAINTS – NORTHER

Artiest info
Website
facebook
Label: Geronimo West Records / Thirty Tigers

“Norther” is de titel van de vierde plaat die op de markt komt uit de koker van ‘Shane Smith & The Saints’, een Amerikaanse rootsmuziek brengende band uit Austin, Texas die in 2011 werd opgericht rond de charismatische zanger en songschrijver Shane Smith en zijn bandmaten Bennett Brown (viool), Chase Satterwhite (basgitaar), Dustin Schaefer (leadgitaar, elektrische gitaar, slidegitaar en 12-snarige gitaar) en Zach Stover (drums). Verder speelt albumproducer Beau Bedford als gastmuzikant mee op piano en gitaar bij een zestal tracks op “Norther” en zingt hij backing vocals op vier nummers.

De folk-, rock- en countrygetinte liedjes hebben duidelijk de overhand op deze plaat waaruit de song “The Greys Between” - een door Appalachian fiddle-klanken gedragen liefdesliedje - als eerste single op de markt is verschenen. De lichtjes hese baritonstem van frontman Shane Smith roept in de stevig rockende openingstrack “Book Of Joe” bij mij herinneringen op aan die van ‘Simple Minds’-frontman Jim Kerr. Ook het tweede nummer “Fire In The Sky” leunt wat aan bij psychedelische hardrock.

Maar dat geldt daarna zeker niet altijd voor de elf andere nummers op “Norther” want de daaropvolgende song “Adeline” drijft op een knappe melodie en wordt ook zeer sterk gezongen.

Shane Smith vertelde dat al de songs op dit nieuwe album werden gecomponeerd tijdens de rustperiodes die er waren tussen hun vele optredens in de Verenigde Staten, vorig jaar zelfs zo’n 240 stuks. Naarmate het album vordert komen wij steeds meer en meer onder de indruk van het songschrijverstalent van Shane Smith via schitterende nummers als “Navajo Norther”, “1,000 Wild Horses” en afsluiter “Fire In The Ocean” of de countryballads “Wheels”, “Hummingbird” en “Everything & More”. Daarnaast is het eveneens volop genieten van de twee tracks “It’s Been A While” en de intimistische pianoballad “All The Way” die u hier allebei op de bijgaande video’s kunt beluisteren.

Een paar luisterbeurten verder beginnen we enkele verslavingskenmerken gewaar te worden bij dit schitterend gevarieerde album “Norther” van “Shane Smith & The Saints’. We zijn alvast geneigd om snel op zoek te gaan naar hun vorige platen: debuutalbum “Coast” uit 2013, “Geronimo” uit 2015 en hun derde cd “Hail Mary” uit 2019 die allemaal om onverklaarbare redenen onder onze radar zijn gebleven. In 2021 was er ook nog “Live From The Desert”, een live album dat uit twee delen bestond: een elektrisch gespeelde set die midden in de woestijn werd opgenomen en een intimistische akoestische set die in een kerkje in Terlingua werd ingeblikt. Er is voor ons dus nog heel wat opzoekwerk aan de winkel want van deze over een geweldige stem beschikkende artiest en zijn uitstekende band zullen we in de volgende jaren ongetwijfeld nog veel meer moois gaan horen.

(valsam)